Subsampling

Det sker hver dag uden, at vi lægger mærke til det og uden det var tjenester som Netflix ikke tilgængelig i 4K for ret mange mennesker.

Jeg taler selvfølgelig her om Subsampling. Oftest ses det i kombination med HDMI og andre digitale vidio løsninger. og specielt når vi snakker 4K.

Efterhånden som skærme er blevet bedre med højere og højere opløsninger har noget af det som har begrænset udviklingen, været at finde en måde hvorpå vi kunne overfører signalerne på. Hvad nytter det at have en skærm der understøtter 4K og en masse farver, hvis det kabel, som skal overføre signalet ikke har båndbrede nok til at levere alle de data der skal til?

Det er grunden til Subsampling. 

Det fulde ukomprimerede signal er 4:4:4 men det kræver også en stor båndbrede at levere, derfor ser man tit at signalet bliver komprimeret ved at man fjerner nogle farver og nuancer for at gøre plads til en højere kontrast. som f.eks. 4:4:2 eller 4:2:0.

På billederne her under ses tydeligt forskellen (selvom billederne er i en lav opløsning)

4:4:4 Sampling rate på Samsung skærm i 4K
4:4:2 Sampling på Samsung skærm i 4K
4:2:0 Sampling rate på Samsung skærm i 4K

Men hvad betyder numrene

Det første nummer referere til sample Size, de efterfølgende 2 numre hænger sammen med det første, og referere til henholdsvis horisontal og vertikal sampling.

Typisk snakker man om Luma (Lumination eller kontrast) og Chroma (Farver). Måden man sampler på er ved at ofre noget af farven, til fordel for mere kontrast.

Et signal med Chroma 4:4:4 er ukomprimeret og har både Luma og Chroma data med uændret. 4:2:2 har så halt så meget farve men samme kontrast. Man har altså halveret antalet af farve informationer både vertikalt og horisontalt.

4:2:0 vil altså kun sample halvdelen af farverne horisontalt og totalt ignorere informationer vertikalt, det er altså kun den øverste linje som bliver samplet.

Hvad betyder det for billedet?

For de fleste almindelige brugere, skal man ikke bekymre sig så meget om det i forhold til når man ser film på TV’et, men hvis det er til Computeren har det stor betydning, specielt i forhold til tekst på en ensfarvet baggrund.

Det har også noget at sige hvis du f.eks. tilslutter en projektor eller andet AV udstyr hvor du blæser billedet op i stor størrelse, da du mister noget af kontrasten. Mest tydeligt er det på tekst, som de 3 øverste billeder viser. På den til højre hvor kompressionen er størst, er teksten nederst fuldstændig ulæselig.

Men typisk er folk ikke opmærksomme på hvilken indflydelse deres HDMI kabel har. Alle vores 4K HDMI kabler er 4:4:4 og med en båndbrede på 18 Gbps (med mindre andet tydeligt fremgår af beskrivelsen) hvilket gør det muligt at se 4K ved 60Hz. De fleste billige kabler kan kun vise 4K ved 30Hz.

151,00 DKK ex. MOMS

HDMI 2.0 4K - 2K 60Hz 18Gb/ s

-16%
113,00 DKK ex. MOMS

HDMI 2.0b 4K - 2K 60Hz 18Gb/ s